برج خنک کن
برج خنک کن یا همان کولینگ تاور یکی از تجهیزات سرمایشی و تأسیساتی ساختمان است که از آن در کاهش و دفع حرارت در کارخانجات، پالایشگاه ها، سازمان ها، آپارتمان ها و ساختمان های بزرگ استفاده و بهره برداری می شود. برج خنک کن (کولینگ تاور) با بر قراری تماس بین آب و هوا در نقش یک مبدل حرارتی عمل کرده و سبب خنک شدن آب گرم می شود. از این رو، رایج است که برای دفع گرما از طریق سیستم های سرمایشی، تهویه مطبوع و فرآیند صنعتی از برج خنک کن یا کولینگ تاور استفاده می شود.
انواع برج خنک کن
انواع مختلفی از برج خنک کن وجود دارد و از آن جایی که این سیستم برای بخش های صنعتی ضروری است لازم است تا قبل از اقدام به خرید از انواع آن مطلع شوید و گزینه مناسب با کار و صنعت خود را بیابید:
برج خنک کن ها را با توجه به موارد زیر می توان دسته بندی کرد. البته باید توجه داشت که یک برج خنک کن می تواند ترکیبی از هر کدام از دسته های زیر باشد :
انواع برج خنک کن بر اساس شکل و جنس
- برج خنک کن مدور
- برج خنک کن مارلی (مدور)
- برج خنک کن مارلی (مکعبی)
- برج خنک کن کانتر فلو فلزی
- برج خنک کن مدل سانتریفیوژ
- برج خنک کن مارلی (ذوذنقه ای)
- برج خنک کنن فایبرگلاس مکعبی
انواع برج خنک کن بر اساس نیروی محرک جریان هوا
برج خنک کن ها از نظر این که نیروی جریان دهنده هوا طبیعی یا مکانیکی باشد به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
- · برج خنک کن بدون فن یا برج خنک کن طبیعی
این نوع برج خنک کن به تهویه طبیعی هوا در سراسر برج به خنک کنننده آب متکی است. حرکت هوا به دلیل اختلاف چگالی بین هوای ورودی و هوای داخلی درون برج خنک کن رخ می دهد. هوای گرم و مرطوب در داخل از هوای خنک در بیرون متراکم تر است. بنابراین، هوای گرم مرطوب به طور طبیعی از طریق بالای برج خنک کن بیرون خواهد رفت، در حالی که هوای خشک و خنک از بیرون به داخل برج خنک کن ورود می کند، بنابراین چرخه ثابت جریان هوا را ایجاد می کند. این برج های خنک کن بسیار به صرفه و کم هزینه و کم صدا می باشند.
- · برج خنک کن فن دار یا برج خنک کن مکانیکی
بر خلاف برج های خنک کن طبیعی، برج های خنک کن مکانیکی عمدتا از فن ها یا مکانیک های دیگر برای گردش هوا از طریق برج خنک کن استفاده می کنند. برج های خنک کن مکانیکی نسبت به برج های خنک کن طبیعی موثر تر هستند. اما آن ها نسبت به برج های خنک کن نوع طبیعی انرژی و هزینه بیشتری مصرف می کنند.
در میان برج های خنک کن مکانیکی، متداول ترین نوع برج های خنک کن جریان متقاطع و برج های خنک کن جریان مخالف هستند. معمولاً برج خنک کن جریان متقاطع از نوع مکعب است و برج خنک کن جریان مخالف از نوع گرد هستند.
انواع برج خنک کن بر اساس نحوه برخورد جریان های آب و هوا
برج های خنک کن بر مبنای جهت برخورد جریان های آب گرم با هوای سرد به دو دسته تقسیم می شوند.
- · برج خنک کن جریان متقاطع
در یک برج خنک کن جریان متقاطع، هوا به صورت افقی از طریق برج خنک کن در حالی که آب گرم است، جریان می یابد. از حوضه های توزیع به سمت پایین جریان می یابد. برج های خنک کن متقاطع می توانند به اندازه برج های خنک کن جریان مخالف بسیار بلند باشند، اما همچنین مستعد انجماد و کارایی کم تری هستند.
با حرکت هوا به سمت بالا برای خنک کردن هوا حرکت می کنند. این برج های خنک کن معمولاً نسبت به برج های خنک کن متقابل فشرده تر هستند و در طولانی مدت می توانند در مصرف انرژی صرفه جویی کنند.
در طور کلی، برج خنک کن جریان مخالف، کارآمدتر از نوع برج خنک کن جریان متقاطع می باشد.
انواع برج خنک کن بر اساس مدار گردشی آب
برج های خنک کن مدار باز که به عنوان کولینگ تاور مدار باز نیز شناخته می شوند، آب را در داخل توزیع می کنند، جایی که مستقیماً با هوای خنک کننده مواجه می شوند. هوا گرما را از آب جذب می کند و پس از جمع شدن آب در تشتک پایین برج خنک کن، مجدداً توسط پمپ به سیکل تبادل حرارت در سیستم تهویه مطبوع باز می شود.
برج خنک کن مدار بسته
در این گونه برج های خنک کن پاشش آب روی پکینگ های برج خنک کن همراه با جریان هوای درون برج خنک کن سبب خنک شدن آب در گردش برج خنک کن شده که این آب در تماس با کویل حاوی سیال ناقل حرارت، سبب کاهش دمای آب یا روغن (یا هر سیال دیگر) جاری در کویل مدار بسته این برج های خنک کن می شود.
انواع برج خنک کن بر اساس مکانیسم انتقال حرارت
- · برج خنک کن مرطوب (تبخیری)
در برج های خنک کن مرطوب آب گرم از بالای برج خنک کن با عبور از پکینگ های برج خنک کن و برخورد با جریان هوای تازه که از محیط بیرون توسط فن یا به صورت طبیعی وارد برج خنک کن می شود ضمن تبادل حرارتی و خنک شدن در پایین برج خنک کن ته نشین می شود. مهم ترین عیب این سیستم پاشیدن ذرات آب به اطراف و همچنین تبخیر بیش از حد آب می باشد.
در مناطقی که به علت عدم وجود آب کافی باید از اتلاف آب و تبخیر بیشتر جلوگیری کرد از برج های خنک کن خشک هلر استفاده می شود.
در این نوع، آب گرم بجای عبور از پکینگ های برج خنک کن از لوله های پره دار که با هوای سرد در تماس می باشند عبور کرده و خنک می شود.
از معایب این سیستم کاهش راندمان با افزایش دمای محیط اطراف می باشد.
این نوع، ترکیبی از برج های خنک کن خشک و مرطوب بوده و برای کاهش عوارض و معایب دو سیستم فوق به کار می رود. برج های خنک کن خشک – مرطوب دارای دو مسیر هوا به صورت موازی و دو مسیر آب به صورت سری می باشند.
آب گرم ابتدا وارد لوله های پره دار و سپس وارد پکینگ های برج خنک کن می شود و در طول این مسیر با هوای سرد تبادل حرارتی داشته و آب سرد در پایین برج خنک کن جمع می شود.
انواع برج خنک کن بر اساس روش ساخت
- · برج های خنک کن قابل مونتاژ در محل پروژه
تاسیساتی مثل نیروگاه ها، پلانت های پروسس فولاد، پالایشگاه های نفتی یا پلانت های پتروشیمی، معمولا از برج خنک کن ساخته شده در محل استفاده می کنند زیرا دارای ظرفیت بالا تری برای دفع حرارت هستند. برج های خنک کن نصب شده در محل بیشتر مواقع دارای سایز بزرگ تری در مقایسه با برج خنک کن پکیجی هستند. برج خنک کن مارلی نیز در این واحد های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
- · برج های خنک کن مونتاژ شده در کارخانه
این نوع از برج خنک کن در کارخانه مونتاژ می شوند و می توانند به دلیل این که جمع و جور هستند، بر روی کامیون حمل شوند.
به این دلیل ظرفیت برج های خنک کن نوع پکیجی محدود است و معمولا در سیستم های دارای دفع حرارت محدود همانند پلانت های پروسس غذا، پلانت های کاغذ، بعضی از پلانت های پروسس شیمیایی یا ساختمان هایی همانند بیمارستان ها، هتل ها، بازار ها، کارخانه های اتومبیل و مانند آن به کار می روند.
به دلیل کاربرد زیاد در نزدیکی مناطق مسکونی، کنترل سطح صوت در برج خنک کن پکیجی مهم تر است.
اجزاء اصلی مشترک در انواع مختلف برج خنک کن
بدنه برج خنک کن جهت حرکت جریان هوا و تماس آن با آب می باشد. تشتک نیز برای جمع آوری آب سرد می باشد. تنوره فن قسمتی از برج خنک کن است که فن برج خنک کن در آن قراردارد و باعث مکش هوا به داخل بدنه می شود. هر کدام از این اجزاء متحداً یا به تنهایی می توانند از مواد مختلف تولید شوند. برج های خنک کن بزرگ معمولاً از جنس بتنی هستند. آهن گالوانیزه، پلاستیک و فایبرگلاس از دیگر موادی هستند که در ساخت انواع برج های خنک کن از آن ها استفاده می شود. امروزه به دلیل استحکام بسیار بالا، سبکی، مقاومت در مقابل نور خورشید و مواد شیمیایی و سرعت تولید فایبرگلاس، برج خنک کن فایبرگلاس در ابعاد و اندازه های مختلف به طور وسیع در سرتاسر دنیا تولید و مورد استفاده قرار می گیرند.
محاسبات و طراحی برج خنک کن
پارامتر های مهم در طراحی برج خنک کن به شرح زیر می باشند:
طبیعی است که هرچه مقدار آبی که می خواهیم خنک کنیم بیشتر باشد باید از ظرفیت بزرگ تری استفاده کنیم.
اختلاف دما عبارت است از اختلاف دمای هوای خروجی و دمای حباب مرطوب که هر چه کم تر باشد برج خنک کن با ظرفیت بیشتری نیاز است.
- · آب جبرانی در برج خنک کن
به دلیل تبخیر و قرار قطرات به بیرون از برج خنک کن مقدار مواد معدنی در آب با گذشت زمان افزایش می یابد. برای حل این مشکل همواره مقداری آب تحت عنوان آب جبرانی به برج خنک کن وارد می شود.
دمای حباب مرطوب، پایین ترین دمایی است که با تبخیر آب در هوا می توان آن را خنک کرد، این حالت زمانی اتفاق می افتد که هوا به حالت ۱۰۰ درصد اشباع از رطوبت برسد. در برج خنک کن، این پارامتر بیانگر یک حالت تعادلی است.
قیمت برج خنک کن
قیمت در هر موضوعی طبیعتاً حرف آخر را می زند و در مورد برج خنک کن نیز این موضوع صادق می باشد. قیمت هر دستگاهی که تولید می شود از عوامل مختلفی می تواند تأثیر پذیر باشد. قیمت این تجهیز نیز با توجه به جامع بودن قطعات داخلی و سروکار داشتن با بخش های مختلف تهیه مواد اولیه دائماً دستخوش تغییرات فراوان می شود. با توجه به همت تولید کنندگان و سازندگان برج خنک کن هم اکنون سعی تمامی شرکت های سازنده بر این بوده است تا قیمت های خود را با کم ترین ضریب تغییرات اعلام نمایند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص برج خنک کن و نحوه تولید آن به سایت مهتاب گستر مراجعه نمایید.
برای ثبت سفارش با ما در تماس باشید: 09127883721 – 66706377 – 66709528
:: بازدید از این مطلب : 186
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1